24 APRIL 2021
Als je zonder horeca en met avondklok niet gelukkig kunt zijn
dan kun je het ook niet zonder avondklok en met horeca
en ben jij zelf het probleem

 

Als je gelukkig kunt zijn met horeca en zonder avondklok
dan kun je het ook zonder horeca en met avondklok
en ben jij zelf de oplossing
    7 februari 2021

Spiritueel Nederland dreigt coronakans te missen

Inleiding

Vroeger wisten alleen T’ ai chi docenten het, maar tegenwoordig wordt het zelfs door politici aangehaald: het Chinese karakter voor ‘crisis’ betekent ook ‘kans’. Het nodigt uit tot een positieve instelling, tot het van de zonnige kant bekijken van een vervelende situatie. Uitstekend. Tenslotte is het hele leven een crisis waar je zelf wat moois van mag maken.

Inhoudelijke punten

Als we kijken naar de reactie op de coronacrisis van wat ik voor het gemak even ‘spiritueel Nederland’ zal noemen (als je dit leest, dan hoor je erbij 🙂 ) dan is mijn conclusie dat hier een kans jammerlijk dreigt te worden gemist. Een kans voor open doel nog wel. Want de punten die door het holistisch denkende deel van de bevolking met kracht naar voren hadden kunnen worden gebracht, lagen voor de hand. Op een rijtje:

1 Deze gezondheidscrisis is de zoveelste in een lange rij die het gevolg is van een ongezonde omgang van mensen met dieren. Van Q koorts tot fipronil, van Creutzveld-Jacobs tot salmonella. We moeten nu eindelijk eens stoppen met onze manier van dierlijk voedsel produceren en consumeren. Zie ook het nieuwe boek van Esther Ouwehand van de PvdD.

2 Hoewel besmetten en besmet worden niet kan worden voorkomen met een stralende gezondheid, breng je met minder verschijnselen wel ‘de R’ substantieel omlaag. We hadden natuurlijk al decennia geleden maatschappijbreed moeten inzetten op een gezonde levensstijl, maar beter laat dan nooit. Vanaf nu dus yoga of t’ai chi, of welk mind-body systeem je maar prefereert, in het basispakket. BTW afschaffen op biologische voeding en verhogen op ongezond voedsel. Roken en drinken sterk ontmoedigen.  (Terzijde: bij ons in het dorp zijn de snoepwinkel en de slijterij legaal open als zijnde essentieel) Jongeren drugsloze bewustzijnsverruiming aanbieden. Enz.

3 Vrijheid. Corona is een natuurramp en we zijn collectief vrij om erop te reageren zoals we willen. Alles op zijn beloop laten (Zweden), negeren (Trump), alleen de rijken beschermen en vaccineren (dictaturen en failed states) of in nationale solidariteit het beste ervan maken.
Op individueel niveau geldt natuurlijk dat vrijheid een INNERLIJKE kwaliteit is. Of je ernstig lijdt onder een lockdown of dat je het ongemak fluitend ondergaat, hangt af van je innerlijke ruimte. Oftewel, dit is het moment waarop de zegeningen van regelmatig mediteren optimaal aan het licht komen: tevredenheid, geduld, compassie, helderheid. Dus, hét moment om te pleiten voor meditatie in alle lagen van het onderwijs.

4 Last but not least, gewoon jezelf laten zien. Daar bedoel ik dit mee: vanaf het begin in de jaren ’60 was buitenkerkelijke spiritualiteit lang een maatschappelijk randverschijnsel. Iets voor sneue mensen, die de wereld te hard vonden en daarom bij kaarslicht en wierook naar hun navel staarden. Ongevaarlijk bijgeloof. Eind vorige eeuw veranderde dit en in de jaren erna schoof eigentijdse spiritualiteit gestaag op naar het centrum van de samenleving.
De coronacrisis had die opmars kunnen bekronen. Holistisch denkende burgers hadden kunnen meedenken en op oplossingen wijzen, solidariteit kunnen tonen, laten zien dat wetenschap ook in een spiritueel mensbeeld een gewaardeerde plek heeft, erkennen dat besturen vanuit dienstbaarheid ook de vorm van aanpakken en doorpakken kan hebben.

 

Kakafonie

Kortom, de coronacrisis was hét moment om de inhoud en kracht van groen-spiritueel Nederland helder voor het voetlicht te brengen. Was. Want hoewel bovenstaande overwegingen met enig zoeken hier en daar wel voorzichtig te horen waren, gingen ze verloren in een kakafonie van voornamelijk ontevreden geluiden. Verrassend veel, om niet te zeggen verontrustend veel, spiritueel angehauchten bleken vatbaar voor allerlei samenzweringstheorieën. Die zweven al een jaartje of vijftien rond – niet toevallig ongeveer sinds sociale media gemeengoed werden – maar vonden tot nu toe niet op grote schaal weerklank bij yogacursisten en Happinez lezers. Na een klein jaar corona is dat anders. Wanneer de onvrede toeslaat, blijken ook zij in staat om kritiekloos groteske fantasieën te omarmen en graag bereid om de schuldigen aan te wijzen: ZE. De elite, de overheid, de bankiers, de deep state, pedofielennetwerken en jawel, de joden. Het idee dat je God op je blote knietjes mag danken als je in dit land woont, lijkt niet in het hoofd op te komen. Krishnamurti’s uitspraak ‘De wereld, dat ben jij’ is vergeten of nooit begrepen. Zonder blikken of blozen wordt op facebookpagina’s en in nieuwsbrieven overheidsbeleid fascistisch genoemd, Trump gerehabiliteerd en de wetenschap weggewuifd als zijnde irrelevant of instrument van de slechteriken. Worden - niet doorhebbend dat daarmee alle kritiek op ‘ZE’ meteen betekenisloos is - bezwaren en feiten weggewoven met ‘dat is jullie waarheid, ik heb de mijne.’ Wordt stoer gemeld – hoezo compassie met bezorgde omstanders ? - geen mondkapjes te dragen in de supermarkt, want ‘ik ben niet bang’. Worden verklaringen gezocht in gechannelde vage boodschappen en heil verwacht van planeetstanden, speciale data en andere dimensies.
Het gaat in de geschiedenis van de mensheid al duizenden jaren zo, maar als je dat niet weet dan feliciteer je jezelf maar al te graag met je scherpe blik.
Dat het vanuit weerstand rondstrooien van nonsens heeft bijgedragen aan een klimaat waarin plunderende jongeren zichzelf het predicaat ‘vrijheidsstrijder’ durven op te spelden, is evident. De gemene deler van menig spirituele facebookpagina en de stoere jongenstaal is: ZE pakken onze vrijheid af.
Om Obama te citeren: als het niet zo triest was, zou het lachwekkend zijn.

Essentie

Maar kom, crisis is kans. Laten we dit zien als een crisis in spiritueel Nederland en dus als een kans. Want corona is nog niet voorbij. Nu de bestorming van het Capitool en de rellen in grote steden eens te meer duidelijk hebben gemaakt dat woorden gevolgen hebben, is het een goed moment om een time out te nemen van de lawine van ongefilterde informatie en de focus terug te brengen naar de essentie van een spiritueel paradigma.
Die essentie is dat we geestelijke wezens zijn die zich manifesteren in materie. Dat is nogal verwarrend, vandaar dat we de neiging hebben om ons te identificeren met lichaam, emoties en gedachten. En dat leidt dan weer tot hevige doch vergeefse pogingen om in materie en emotie geluk te vinden. De uitdaging is om innerlijk de dualiteit van tijd/ruimte te ontstijgen. Zodat we, veilig en gelukkig vertoevend in ons ware wezen, kunnen genieten van wat het aardse leven biedt en onze verantwoordelijkheid - voor de planeet en voor degenen die zich toevallig op dit moment ook hier manifesteren - waar kunnen maken.
Wat daarvoor nodig is, staat in de vele boeken waarin de inzichten en ervaringen van verlichte meesters staan opgetekend. Het is niet gemakkelijk, maar wel simpel. Je hebt er geen opgewonden facebook berichten, astrologisch gunstige omstandigheden, van vaagheid aan elkaar hangende gechannelde boodschappen, zelden uitkomende voorspellingen, aliens of verloren continenten voor nodig. En al helemaal geen wantrouwen tegen iedereen met macht, verdachtmakingen, wilde theorieën, of oproepen om onze ‘afgepakte vrijheid’ terug te veroveren.

Zen

Er is geen ‘ZE.’ De wereld, dat zijn wij. Voor de meeste mensen die ooit geleefd hebben was het leven hard en ook voor zeer velen die nu leven is het nooit anders dan hard geweest. Nu is het voor ons ook een keertje wat minder gemakkelijk. Geven we de lachers van destijds - spiritualiteit is een randverschijnsel; bijgeloof van sneue mensen - alsnog gelijk door ons buiten de samenleving te plaatsen ? Of reageren we totaal zen op de situatie, door rustig ons innerlijke werk te blijven doen en van daaruit onze plek als buur en burger in te nemen ? Solidair, kritisch, met gezond verstand en compassie ? De crisis is er nog en de kans dus ook.

Peter van Kan

Meer over dit thema in de serie video’s ‘Hoe spiritueel is onzin ?’ https://www.youtube.com/watch?v=UrL8kfqz0Qg

30 januari 2021

Blij met mijn nieuwe website, met dank aan Marc Citroen.