informatie REVEALIDAG  9 december
Thema: 'meditatie; wat is het en hoe doe je het ?'

 

Ontdek je mogelijkheden en

haal meer uit je dwarslaeven

(zoals te zien op youtube kanaal ‘Dwarslaeven’)

 

Wat is revealidatie ?

Het is maar een woord natuurlijk. Of beter, een woordspeling, een samenvoeging van ‘revalidatie’ en het Engelse woord ‘reveal,’ dat ‘onthullen’ betekent.
Waar het om gaat, is dat er na je revalidatie nog heel veel te leren en te ontdekken valt, op het gebied van: gezondheid, fysieke en mentale mogelijkheden, innerlijke balans.

Je dwarslaesie heeft allerlei wegen afgesloten en activiteiten onmogelijk gemaakt. Maar er zijn ook nog werelden te ontdekken. Het is een proces, een reis. Die ontdekkingsreis noemen we revealidatie.

Wat en hoe dan ?

De basis is leren om op een juiste manier te ademen, te eten en te bewegen. ‘Doe ik dat dan niet ?‘ zul je misschien vragen. Nee, tenzij je al jaren yoga beoefent, doe je dat niet.
Heb je de basis onder controle, dan kun je je lichaam van binnenuit gaan ervaren en geleidelijk aan je fysieke actieradius uitbreiden. Een volgende stap is energie ervaren, ook onder het niveau van je laesie. Daarmee wordt je lichaam, ook al verandert er niets aan je laesie en je mate van verlamming, weer één geheel.
Tenslotte kun je leren om innerlijk tot rust te komen. In meditatie ga je ervaren dat wat je werkelijk bent, niet door een dwarslaesie wordt belemmerd.

Voor wie is het en wat kost het ?

Revealidatie is voor iedereen die wil werken aan verbetering van de fysieke en mentale gezondheid, ongeacht leeftijd, beperking of ervaring.
Het kost tijd, energie en inzet. That’s all, want de lessen zijn gratis. Het is leuk als je een van Peters boeken of CD’s koopt, maar voel je niet verplicht.

Hoe lang duurt het ?

De rest van je leven. Dus hopelijk nog heel lang.
Maar je wilt natuurlijk weten hoelang het duurt voordat je resultaten ziet. Welnu, je leert door ervaring. Dus meteen vanaf de eerste oefening zul je effecten merken. Hoeveel je wilt leren en hoever je wilt gaan, is aan jou.

Van wie leer ik het ?

Van iemand die zelf sinds 1979 een dwarslaesie (T10) heeft en sinds 1987 yogadocent is. In de afgelopen jaren heeft hij les gegeven aan duizenden mensen, van topsporters tot zwaar gehandicapten. Dat lesgeven doet hij serieus maar met humor.

In de video’s op youtube kanaal ‘Dwarslaeven’ leer je Peter kennen.

Praktische informatie

  • Revealidatie vindt plaats in Centrum Wijland, in het geografische midden van Nederland. Het centrum ligt op 7 minuten rollen van treinstation Lunteren.
  • Het centrum beschikt over een yogazaal met rolstoeltoegankelijk sanitair en een toegankelijke logeerkamer.
  • Je kunt een afspraak maken voor een sessie van  een dagdeel. Je partner, vriend(in) of ouder(s) zijn welkom. Niet om toe te kijken, wel om mee te doen. De lessen zijn gratis.
  • Lunteren ligt aan de rand van de Veluwe en Centrum Wijland is vlakbij het bos. Je kunt dus het nuttige met het aangename combineren middels een yoga en natuurbeleving.
  • Een paar keer per jaar is er een REVEALIDAG. Een hele zaterdag in een ontspannen sfeer je mogelijkheden verruimen, samen met (max. 7) andere dwarslaevers. (Kost)prijs is € 15.

De eerstvolgende Revealidag is op 24 juni, van 11.00 tot 16.30 uur, inclusief lunch en pauze.

  • Voor verdere informatie en/of aanmelden kun je bellen
     (06 46320077) of mailen naar centrumwijland@yahoo.com.
  • Zelfstandige rolstoelers zijn ook welkom op de reguliere weekenden, midweken en workshopdagen die Centrum Wijland organiseert. Zie www.centrumwijland.nl.
29 december 2021

Beste Mark,

Ik zal het je uitleggen. Maar eerst mijn credentials:
Er stromen twee shots Astra Zeneca door mijn aderen. Ik hou me aan de regels, ben voorzichtig en tot nu toe coronavrij gebleven. Voor de Willem Engels en Thiery Baudets van deze wereld heb ik geen enkele sympathie. Ik heb ‘weg met de overheid’ roepers geprobeerd uit te leggen dat wij zelf de overheid zijn. Schrijvers en makers van spirituele nieuwsbrieven/video’s/artikelen die niet verder kwamen dan ‘Ik ben niet bang om dood te gaan,’ vijfde dimensies of gechannelde waarschuwingen tegen vaccinaties, heb ik aangesproken op hun gebrek aan inhoud en/of gezond verstand en op het gevaar van een zij - wij tegenstelling. Wie bij voorbaat respect voor een mening eiste, vroeg ik op welke kennis en ervaring die mening gebaseerd was. Kortom, ik ben geen wappie en geen zwever.

Dus. Waarom neem ik de booster nu dan niet ? Omdat ik er geen reden (meer) voor zie. Reken even mee: zonder vaccin is de kans op ziekenhuisopname door de deltavariant pakweg 2%. Omikron doet daar zelf al een aardige hap vanaf, laten we conservatief zeggen 40%. Zit ik op 1,2%. Mijn twee vaccinaties bieden nog steeds redelijke bescherming. Niet tegen besmetting, maar wel tegen een ernstig verloop ervan. Laten we conservatief zeggen 33%. Resteert bij besmetting een kans van 0,8% dat ik in het ziekenhuis kom. Ga ik dan een booster halen om die kans te verkleinen tot 0,5 of 0,4% ? Voor een periode van, ik citeer Jaap van Dissel, ‘enkele weken tot maanden’ ? Nee dus.

Nu zal je vast met tegenwerpingen komen. ‘Maar je wilt toch ook niet ziek worden ?’ bijvoorbeeld. Dat wil ik inderdaad niet. Maar ik ben voorzichtig, heb fijne genen, zelftest regelmatig, eet gezond en doe elke dag yoga. De afgelopen zeven jaar was ik maar twee keer ziek. Na vaccinatie 1 en na vaccinatie 2.
Dan komt je troefkaart: ‘Doe het dan voor de zorg en de mensen om je heen.’ Goed punt en een belangrijke reden om eerder wel voor vaccinatie te kiezen. Waarom nu dan niet, dat leg ik graag uit. Dat kan niet met een oneliner, dus denk even mee.

Achterhaald

Toen corona ons overviel, waren we min of meer in shock. Onze regering heeft er toen goed op gereageerd, vind ik. Als geschiedenisleraar besef jij de waarde en de kwetsbaarheid van maatschappelijke orde, dat was merkbaar in je woorden en de toon ervan. Crisis, maatregelen, lockdown, saamhorigheid, prima. Toen er vaccins beschikbaar kwamen, wilde ik me daar vooral om sociale redenen niet aan onttrekken. Mijn (schoon)moeder en de samenleving, daar heb ik wel wat voor over. De cijfers naar beneden krijgen, dat zou de economie lucht geven en de samenleving tijd voor bezinning op een toekomst met corona. Samen de antwoorden vinden op vragen als 'Hoe kunnen we onze gezondheid opkrikken en daarmee de zorg ontlasten ? Hoe voer je met uiteenlopende groeperingen inhoudelijke gesprekken over oorzaken, gevolgen, maatregelen, mogelijkheden, prioriteiten ? Van welke activiteiten moeten we afscheid gaan nemen ?'

Ik constateer dat hier tot nu toe vrijwel niets van gekomen is. Jij, je regering en de adviseurs denken in een vast stramien. The road ahead zal dus meer van hetzelfde zijn. Varianten, maatregelen, boosters, varianten, maatregelen, vaccins, varianten, enz. Het is een perspectiefloze benadering. Niet alleen omdat Nederlanders genoeg zullen krijgen van persconferenties met nieuwe maatregelen of versoepelingen van de oude. Ook niet alleen omdat de overheid niet jarenlang door kan gaan met het sponsoren van gesloten bedrijven en publieke voorzieningen. Maar vooral omdat deze manier van denken over ziekte en gezondheid achterhaald is.
Met alle respect voor de deskundigheid van de vele leden van medische adviesraden, bestuursorganen en beroepsgroepen: die deskundigheid betreft vrijwel uitsluitend ziektes en medicijnen. Van gezondheid heeft de gemiddelde arts geen verstand. Anders kon je na een operatie in je ziekenhuisbed geen wit brood met hagelslag, koffie met drie klontjes suiker of biefstuk met patat en mayonaise bestellen. Deden alle enigszins mobiele patiënten yoga, euritmie of t’ai chi onder deskundige leiding. Werd onze mentale kracht gemobiliseerd m.b.v. visualisatie, meditatie en affirmatie. Werd het als zorgelijk ervaren dat het overgrote deel van onze bevolking (en van het parlement) niet goed ademt. De huidige generatie vooraanstaande artsen denkt nog vanuit een volkomen achterhaald mens- en wereldbeeld. Einstein is nog niet begrepen, laat staan de implicaties van de quantumfysica.
Kortom, de deskundigheid van je adviseurs is zondermeer nuttig, maar gaat ons niet vooruit helpen. En terug kunnen we niet.

Lef !

Ik begrijp heus wel dat je speelruimte beperkt is. Je kunt niet te ver van het midden afwijken, want dan komt of het ene of het andere deel van de samenleving in opstand. Daarom Mark, moet je het midden bij de hand nemen en leidinggeven aan een proces van vernieuwing. Daar hoort bij dat je ons rechtstreeks toespreekt en op onze verantwoordelijkheid wijst. ‘JIJ moet zorgen dat je niemand besmet. JIJ moet zorgen dat je optimaal gezond bent, zodat je een onverhoopte besmetting goed en snel doorstaat.’ Er hoort ook bij dat je eerlijk bent. (Je collega Hugo is een paar keer de lijn tussen vaag en misleidend overgestoken. Dat gaat je onherroepelijk opbreken.) Zeg luid en duidelijk dat we niet terug kunnen naar onze oude manier van leven. Dat we zullen moeten stoppen met ons heil zoeken in spullen, massaal uit je dak gaan, vliegreizen, ongezond eten en andere drugs.
Hugo en jij vinden het maar niks dat mensen van Deventer naar Antwerpen reizen om daar te shoppen, te eten en te drinken. Die mensen halen hun schouders op over jullie ongenoegen, maar dat is niet het echte probleem. Het echte probleem is dat ze aan zichzelf - hun huis, vrienden, computer, boeken, werk, kookkunst, muziek, hobbies – niet genoeg hebben. Heb het lef om dat te benoemen. Om te zeggen dat we niet geld kunnen blijven lenen van de toekomst om alle pre-corona ballen in de lucht te houden. Dat we keuzes zullen moeten maken en put our money where our mouth is. Als we gezondsheidszorg, blauw op straat, onderwijs, natuur, defensie, biologische landbouw en een adequate overheid zo belangrijk vinden, dan moeten we meer belasting gaan betalen. Hoe komen we aan dat geld ? Simpel: minder spullen kopen, minder vaak uit eten en drinken, minder vaak en ver reizen, minder massaal uit je dak gaan. Kwaliteiten als tevredenheid en dankbaarheid cultiveren.

Kans

Ja, slecht voor de economie, de oude althans. Nee, geen fijne boodschap voor een politicus. Maar dit is een crisis en dus een kans. We zijn lang geleden al tegen de grenzen van onze leefstijl aangelopen en er vervolgens overheen gestapt. Corona biedt ons een kans voor open doel om van fouten te leren, onze prioriteiten te herzien en de weg naar een in alle opzichten gezondere toekomst in te slaan.
Grijp die kans Mark ! Als je dat doet, dan geef je mij daarmee een kader en een reden om een volgende keer zo nodig weer een vaccin te nemen. Met tegenzin, want in tegenstelling tot je adviseurs acht ik dat enigszins schadelijk voor mijn gezondheid. Voor het oude normaal heb ik dat niet over. Voor een betere samenleving wel.
Wat kies je ?

Peter van Kan

PS Je speelt een belangrijke rol in mijn nieuwe boek. Een positieve rol. Tot nu toe althans, want ik ben er nog mee bezig. Just saying... 🙂

 

 24 APRIL 2021
Als je zonder horeca en met avondklok niet gelukkig kunt zijn
dan kun je het ook niet zonder avondklok en met horeca
en ben jij zelf het probleem

 

Als je gelukkig kunt zijn met horeca en zonder avondklok
dan kun je het ook zonder horeca en met avondklok
en ben jij zelf de oplossing

 

7 februari 2021

Spiritueel Nederland dreigt coronakans te missen

Inleiding

Vroeger wisten alleen T’ ai chi docenten het, maar tegenwoordig wordt het zelfs door politici aangehaald: het Chinese karakter voor ‘crisis’ betekent ook ‘kans’. Het nodigt uit tot een positieve instelling, tot het van de zonnige kant bekijken van een vervelende situatie. Uitstekend. Tenslotte is het hele leven een crisis waar je zelf wat moois van mag maken.

Inhoudelijke punten

Als we kijken naar de reactie op de coronacrisis van wat ik voor het gemak even ‘spiritueel Nederland’ zal noemen (als je dit leest, dan hoor je erbij 🙂 ) dan is mijn conclusie dat hier een kans jammerlijk dreigt te worden gemist. Een kans voor open doel nog wel. Want de punten die door het holistisch denkende deel van de bevolking met kracht naar voren hadden kunnen worden gebracht, lagen voor de hand. Op een rijtje:

1 Deze gezondheidscrisis is de zoveelste in een lange rij die het gevolg is van een ongezonde omgang van mensen met dieren. Van Q koorts tot fipronil, van Creutzveld-Jacobs tot salmonella. We moeten nu eindelijk eens stoppen met onze manier van dierlijk voedsel produceren en consumeren. Zie ook het nieuwe boek van Esther Ouwehand van de PvdD.

2 Hoewel besmetten en besmet worden niet kan worden voorkomen met een stralende gezondheid, breng je met minder verschijnselen wel ‘de R’ substantieel omlaag. We hadden natuurlijk al decennia geleden maatschappijbreed moeten inzetten op een gezonde levensstijl, maar beter laat dan nooit. Vanaf nu dus yoga of t’ai chi, of welk mind-body systeem je maar prefereert, in het basispakket. BTW afschaffen op biologische voeding en verhogen op ongezond voedsel. Roken en drinken sterk ontmoedigen.  (Terzijde: bij ons in het dorp zijn de snoepwinkel en de slijterij legaal open als zijnde essentieel) Jongeren drugsloze bewustzijnsverruiming aanbieden. Enz.

3 Vrijheid. Corona is een natuurramp en we zijn collectief vrij om erop te reageren zoals we willen. Alles op zijn beloop laten (Zweden), negeren (Trump), alleen de rijken beschermen en vaccineren (dictaturen en failed states) of in nationale solidariteit het beste ervan maken.
Op individueel niveau geldt natuurlijk dat vrijheid een INNERLIJKE kwaliteit is. Of je ernstig lijdt onder een lockdown of dat je het ongemak fluitend ondergaat, hangt af van je innerlijke ruimte. Oftewel, dit is het moment waarop de zegeningen van regelmatig mediteren optimaal aan het licht komen: tevredenheid, geduld, compassie, helderheid. Dus, hét moment om te pleiten voor meditatie in alle lagen van het onderwijs.

4 Last but not least, gewoon jezelf laten zien. Daar bedoel ik dit mee: vanaf het begin in de jaren ’60 was buitenkerkelijke spiritualiteit lang een maatschappelijk randverschijnsel. Iets voor sneue mensen, die de wereld te hard vonden en daarom bij kaarslicht en wierook naar hun navel staarden. Ongevaarlijk bijgeloof. Eind vorige eeuw veranderde dit en in de jaren erna schoof eigentijdse spiritualiteit gestaag op naar het centrum van de samenleving.
De coronacrisis had die opmars kunnen bekronen. Holistisch denkende burgers hadden kunnen meedenken en op oplossingen wijzen, solidariteit kunnen tonen, laten zien dat wetenschap ook in een spiritueel mensbeeld een gewaardeerde plek heeft, erkennen dat besturen vanuit dienstbaarheid ook de vorm van aanpakken en doorpakken kan hebben.

 

Kakafonie

Kortom, de coronacrisis was hét moment om de inhoud en kracht van groen-spiritueel Nederland helder voor het voetlicht te brengen. Was. Want hoewel bovenstaande overwegingen met enig zoeken hier en daar wel voorzichtig te horen waren, gingen ze verloren in een kakafonie van voornamelijk ontevreden geluiden. Verrassend veel, om niet te zeggen verontrustend veel, spiritueel angehauchten bleken vatbaar voor allerlei samenzweringstheorieën. Die zweven al een jaartje of vijftien rond – niet toevallig ongeveer sinds sociale media gemeengoed werden – maar vonden tot nu toe niet op grote schaal weerklank bij yogacursisten en Happinez lezers. Na een klein jaar corona is dat anders. Wanneer de onvrede toeslaat, blijken ook zij in staat om kritiekloos groteske fantasieën te omarmen en graag bereid om de schuldigen aan te wijzen: ZE. De elite, de overheid, de bankiers, de deep state, pedofielennetwerken en jawel, de joden. Het idee dat je God op je blote knietjes mag danken als je in dit land woont, lijkt niet in het hoofd op te komen. Krishnamurti’s uitspraak ‘De wereld, dat ben jij’ is vergeten of nooit begrepen. Zonder blikken of blozen wordt op facebookpagina’s en in nieuwsbrieven overheidsbeleid fascistisch genoemd, Trump gerehabiliteerd en de wetenschap weggewuifd als zijnde irrelevant of instrument van de slechteriken. Worden - niet doorhebbend dat daarmee alle kritiek op ‘ZE’ meteen betekenisloos is - bezwaren en feiten weggewoven met ‘dat is jullie waarheid, ik heb de mijne.’ Wordt stoer gemeld – hoezo compassie met bezorgde omstanders ? - geen mondkapjes te dragen in de supermarkt, want ‘ik ben niet bang’. Worden verklaringen gezocht in gechannelde vage boodschappen en heil verwacht van planeetstanden, speciale data en andere dimensies.
Het gaat in de geschiedenis van de mensheid al duizenden jaren zo, maar als je dat niet weet dan feliciteer je jezelf maar al te graag met je scherpe blik.
Dat het vanuit weerstand rondstrooien van nonsens heeft bijgedragen aan een klimaat waarin plunderende jongeren zichzelf het predicaat ‘vrijheidsstrijder’ durven op te spelden, is evident. De gemene deler van menig spirituele facebookpagina en de stoere jongenstaal is: ZE pakken onze vrijheid af.
Om Obama te citeren: als het niet zo triest was, zou het lachwekkend zijn.

Essentie

Maar kom, crisis is kans. Laten we dit zien als een crisis in spiritueel Nederland en dus als een kans. Want corona is nog niet voorbij. Nu de bestorming van het Capitool en de rellen in grote steden eens te meer duidelijk hebben gemaakt dat woorden gevolgen hebben, is het een goed moment om een time out te nemen van de lawine van ongefilterde informatie en de focus terug te brengen naar de essentie van een spiritueel paradigma.
Die essentie is dat we geestelijke wezens zijn die zich manifesteren in materie. Dat is nogal verwarrend, vandaar dat we de neiging hebben om ons te identificeren met lichaam, emoties en gedachten. En dat leidt dan weer tot hevige doch vergeefse pogingen om in materie en emotie geluk te vinden. De uitdaging is om innerlijk de dualiteit van tijd/ruimte te ontstijgen. Zodat we, veilig en gelukkig vertoevend in ons ware wezen, kunnen genieten van wat het aardse leven biedt en onze verantwoordelijkheid - voor de planeet en voor degenen die zich toevallig op dit moment ook hier manifesteren - waar kunnen maken.
Wat daarvoor nodig is, staat in de vele boeken waarin de inzichten en ervaringen van verlichte meesters staan opgetekend. Het is niet gemakkelijk, maar wel simpel. Je hebt er geen opgewonden facebook berichten, astrologisch gunstige omstandigheden, van vaagheid aan elkaar hangende gechannelde boodschappen, zelden uitkomende voorspellingen, aliens of verloren continenten voor nodig. En al helemaal geen wantrouwen tegen iedereen met macht, verdachtmakingen, wilde theorieën, of oproepen om onze ‘afgepakte vrijheid’ terug te veroveren.

Zen

Er is geen ‘ZE.’ De wereld, dat zijn wij. Voor de meeste mensen die ooit geleefd hebben was het leven hard en ook voor zeer velen die nu leven is het nooit anders dan hard geweest. Nu is het voor ons ook een keertje wat minder gemakkelijk. Geven we de lachers van destijds - spiritualiteit is een randverschijnsel; bijgeloof van sneue mensen - alsnog gelijk door ons buiten de samenleving te plaatsen ? Of reageren we totaal zen op de situatie, door rustig ons innerlijke werk te blijven doen en van daaruit onze plek als buur en burger in te nemen ? Solidair, kritisch, met gezond verstand en compassie ? De crisis is er nog en de kans dus ook.

Peter van Kan

Meer over dit thema in de serie video’s ‘Hoe spiritueel is onzin ?’ https://www.youtube.com/watch?v=UrL8kfqz0Qg

30 januari 2021

Blij met mijn nieuwe website, met dank aan Marc Citroen.